Hersenen willen lezen
Erik Scherder
Lezen is belangrijk en heeft een positief effect op je als persoon, maar waarom? En wat maakt lezen nou zo belangrijk voor je hersenen? Erik Scherder geeft daar antwoord op.
Taal
Nederlands
Uitgever
Athenaeum
Aantal pagina’s
96 pagina’s
Verschijningsdatum
mei 2021
Genre
Gezondheid | Geneeskunde | Wetenschap
Het boek ‘Hersenen willen lezen’ geeft antwoord op de vraag waarom je hersenen willen dat je gaat lezen. Van jongs af aan krijg je te horen dat lezen goed voor je is. Via je meester, juf, opa of oma of je eigen vader of moeder, maar waar dit precies goed voor is weet je misschien niet.
Erik Scherder gaat in op deze vraag aan de hand van wetenschappelijke literatuur.
Het eerste deel gaat over de lockdown waarin Nederland zat en dat de lockdown een positief effect had op on leesgedrag. We zijn meer gaan lezen door de rust die we plotseling kregen.
Lezen ontspant echter niet altijd en daar heeft de media een groot aandeel in. op basis van literatuur gaat Scherder in op de negatieve berichtgeving in de media en waarom te veel negatieve berichtgeving een negatief effect kan hebben op iemand.
In deel 2 geeft Scherder uitleg over de hersenfuncties die worden gebruikt tijdens het lezen. Met illustraties krijg je als lezer een beeld van de hersendelen die geactiveerd en gecombineerd worden als je leest.
In verdere hoofdstukken ga je mee in de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen en de invloed van lezen daarop. Al op jonge leeftijd kan lezen een groot verschil maken voor een latere levensfase. Met uitleg over de manier van lezen, voorgelezen worden, maar ook TV kijken leer je hoe een kind hier (onbewust) zijn voordeel uit haalt.
Vanaf deel vijf gaat het onder anderen over schermtijd en welke effecten dit heeft. Want mediagebruik zoals TV kijken kan ook een zeer positief effect hebben op de ontwikkeling van de hersenen (bij kinderen). Maar schermtijd heeft, zoals je kunt verwachten ook negatieve kanten. Met een illustratie laat Scherder zien wat de verschillen zijn in je hersenen als je een internetverslaving hebt ja of nee.
In de laatste delen van het korte boek wordt aandacht besteed aan de voordelen van samen lezen en in hoeverre lezen via een e-boek voordelen heeft, want die zijn er! Samen lezen, op papier of op een e-boek zorgt voor interactie wat een positief effect heeft op je hersenen.
Ten slotte gaat Erik Scherder in op de laaggeletterdheid in Nederland en wat de oorzaken hiervan zijn. In verband met laaggeletterdheid is de gezondheid, want laaggeletterde hebben meer gezondheidsproblemen dan niet laag-geletterden. Het is dus alleen al om die reden van belang te lezen, los van alle andere voordelen die het oplevert.
Titelverklaring
‘Hersenen willen lezen’, maar waarom is de grote vraag? Waarom worden kinderen aangespoord om meer te lezen en minder achter hun mobiel te zitten? Antwoord: omdat onze hersenen daar veel voordeel van hebben, en jij als persoon dus ook. Erik Scherder legt je vervolgens uit waarom je hersenen dit willen en wat deze positieve effecten inhouden.
- Bewust van je eigen schermgedrag
Door de vele afleiding die je tegenwoordig hebt via sociale media, andere mobiele apps en games is lezen minder populair bij bepaalde groepen. In het boek wordt ingegaan op schermgedrag en welke negatieve effecten dit heeft als je internetverslaafd bent. Het is goed om hier bewust van te zijn en ook aan de hand van de afbeelding in het boek waarom dit een negatief effect heeft op je hersenen.
- Inzicht in de positieve effecten van lezen
Erik Scherder noemt tal van positieve effecten als je leest, waarbij de manier van lezen ook van belang is. Door inzicht te krijgen in deze effecten wordt je bewust van de voordelen en stimuleert dit wellicht om weer eens een boek te pakken.
- Kennis over je hersenen
Het brein is een complex deel van het lichaam waar je wellicht weinig vanaf weet. Lezen en leren over het brein kan erg interessant zijn om te weten waarom bepaalde dingen goed of niet goed voor je zijn. Door ‘Hersenen willen lezen’ te lezen heb je van een klein onderwerp relatief veel kennis over de voordelen van lezen. Zo kun je mensen in je omgeving motiveren om óók te gaan lezen, en met name uitleggen waarom ze moeten lezen’.
Over de schrijver
Erik Scherder is een hoogleraar op de Vrij Universiteit in Amsterdam en heeft daarnaast tal van boeken geschreven. Zijn vorige uitgaves hadden ook te maken met de hersenen. Onderen anderen boeken als ‘Laat je hersenen niet zitten’ en ‘Singing in the brain’ staan op zijn naam. Daarnaast komt Erik Scherder ook regelmatig op TV om te vertellen over ons brein en hoe we hier meer om zouden moeten gaan. Met praktische uitleg en tips maakt Erik Scherder het brein begrijpelijker.